• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

kulinaria i przepisy

Kategorie postów

  • przepisy (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Przepisy


Ciastka czekoladowe - przepis

Chociaż ciastka czekoladowe czieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości. Ciastka są idealną, słodką przekąską, do której bardzo łatwo się zachęcić. Istnieje wiele sposobów robienia czekoladowych ciastek, natomiast ja zawsze używam jednego sprawdzonego przepisu, który nigdy mnie nie zawodzi!

Składniki:
55g masła
1 jajko
110g cukru
100g mąki
2,5 łyżeczki kakao
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
80g posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Masło zmiksuj z cukrem na puch
2. Dodaj jajko i kontynuuj miksować
3. Dodaj resztę składników i pomieszaj na równą masę
4. Piecz w termoobiegu przez 10-12 minut w temperaturze 160°
5. Smacznego :)

07 grudnia 2021   Dodaj komentarz
przepisy  

Blok czekoladowy - przepis

Blok czekoladowy to klasyczny deser, który, mimo że już nie aż tak popularny, nadal spotyka się z dużym entuzjazmem zarówno wśród osób starszych jak i młodzieży. Jego słodki smak często idzie w parze z herbatnikami, orzechami, a czasem np. z owocami. To ciasto łatwo można zrobić w domu i jets na nie wiele przepisów, jednal jednym, który ja polecam jest przepis napisany na dole. 

Składniki:
1 margaryna
pół szklanki ciepłej wody
1 szklanka cukru
1,5 szklanki kakao
3 szklanki mleka w proszku
+ dodatki

Sposób przygotowania:
1. Zagotuj margarynę, pół szklanki wody i cukier.
2. Do zagotowanej porji dodaj kakao i mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy
3. Wylej powstałą masę do formy, a następnie według swojego uznania dodaj herbatniki lub inne dodatki
4. Wsadź do lodówki na dwie godziny
5. Smacznego :)

07 grudnia 2021   Dodaj komentarz
przepisy  

Hanami dango - przepis

Dango to zrobione z mąki ryżowej tradycyjne japońskie okrągłe kluski. Można je robić na różne sposoby, a jednym z rodzai dango są hanami dango. Hanami dango to charakterystyczne trzykolorowe kuleczki na patyku. Ich kolory - zielony, biały i różowy nawiązują do drezwka wiśniowego, dlatego ten rodzaj dango jest w Japonii szczególnie popularny podczas sezonu wiosennego. W hanami dango kolor zapewniają np. sproszkowane truskawki lub maliny, albo sproszkowana zielona herbata Matcha. Dango to przepyszny, ciągnący się deser, o bardzo specyficznym, ale przyjemnym smaku i wyglądzie! Bardzo zachęcam do odkrycia japońskich przysmaków razem z poniższym przepisem Okonomi Kitchen! 

Składniki:
100g mąki ryżowej
100g jedwabistego tofu
cukier
proszek truskawkowy
proszek Matcha

Sposób przygotowania:
1. W misce połącz mąkę i tofu, dodaj cukier według swoich preferencji. Zagnieć na jednolitą masę
2. Rozdziel masę na trzy części. Jedną część odstaw na bok, do drugiej dodaj proszek truskawkowy, a do trzeciej dodaj proszek Matcha, następnie wymieszaj tak, aby porcje miały jednolity kolor
3. Z masy zrób mniejsze kuleczki o podobnych wielkościach, około 12-15g każda kulka
4. Do zagotowanej wody wrzuć zrobione kuleczki. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody odczekaj chwilę, a następnie wyjmij je z gotującej się wody
5. Wyjęte kulki wrzuć do zimnej wody i zostaw je tam na dłuższą chwilę
6. Po wyjęciu kulek z zimnej wody nabij po trzy kulki (jedną z każdego koloru) na przygotowany patyk, aż do skończenia kulek
7. Zrobione dango możesz polać sosem
8. Smacznego :)

07 grudnia 2021   Dodaj komentarz
przepisy  

Ciastka maślane - przepis

Ciasteczka maślane to zadowalająca, pewna i szybka przekąska, którą każdy może zrobić! Ciastka to często jedne z najlepszych słodyczy i deserów, dlatego warto znać dobre przepisy, aby móc je zrobić w domu! Zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu, ponieważ dla mnie zawsze się sprawdza, a ciastka robione tą metodą wychodzą mi kruche i słodkie - idealne do herbaty :)

Składniki:
170g masła
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru lub ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
1 żółtko
250g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
tabliczka czekolady mleczniej
 
Sposób przygotowania:
1. W misce miksuj masło z cukrem aż do uzyskania dobrze wymieszanej masy
2. Dodaj jajko, żółtko, mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie wszystko wymiksuj na jednolitą substancję
3. Rozdziel czekoladę na drobne kawałki i dodaj do masy
4. Piecz w piekarniku ustawionym na 180°  przez 15-18 minut 
5. Po wyjęciu możesz jeść na gorąco, lub zimno, polecam przygotować sobie dodatkowo picie, np. mleko lub herbatę
6. Smacznego :)

07 grudnia 2021   Dodaj komentarz
przepisy  

Chleb bananowy - przepis

Chlebek bananowy to słodkie ciasto, którego głównym składnikiem są właśnie banany. Staje się ostatnio bardzo popularne, ponieważ zachwyca swoim smakiem i konsystencją. W internecie roi się od wielu przepisów na różne rodzaje tych chlebków. Chciałam się podzielić jednym z przepisów, który bardzo się sprawdza, ciasto zrobione tym sposobem jest miękkie, pyszne i sycące!
Zachęcam do odwiedzenia kanału Josephine's Recipes, gdzie możecie znaleźć wiele przepisów - łącznie z poniższym.

Składniki:
100g masła
1 kubek cukru
3 małe banany/2 duże banany
1 duże jajko
2 kubki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść masło razem z cukrem
2. W dużej misce rozgnieć banany, następnie dodaj do nich jajko i rozmieszaj
3. Do miski dodaj rozpuszczone masło z cukrem i wymieszaj na gładką masę (mogą pojawić się małe grudki bananów)
4. Dodaj suche składniki i lekko rozmieszaj na równomierną substancję
5. Rozsmaruj blachę do ciasta masłem i wlej do niej zrobioną masę
6. Wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° przez 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złote. 
7. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż trochę ostygnie 
8. Smacznego :)

07 grudnia 2021   Dodaj komentarz
przepisy   ]  
Blogi