Ciastka maślane - przepis
Ciasteczka maślane to zadowalająca, pewna i szybka przekąska, którą każdy może zrobić! Ciastka to często jedne z najlepszych słodyczy i deserów, dlatego warto znać dobre przepisy, aby móc je zrobić w domu! Zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu, ponieważ dla mnie zawsze się sprawdza, a ciastka robione tą metodą wychodzą mi kruche i słodkie - idealne do herbaty :)
Składniki:
170g masła
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru lub ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
1 żółtko
250g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
tabliczka czekolady mleczniej
Sposób przygotowania:
1. W misce miksuj masło z cukrem aż do uzyskania dobrze wymieszanej masy
2. Dodaj jajko, żółtko, mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie wszystko wymiksuj na jednolitą substancję
3. Rozdziel czekoladę na drobne kawałki i dodaj do masy
4. Piecz w piekarniku ustawionym na 180° przez 15-18 minut
5. Po wyjęciu możesz jeść na gorąco, lub zimno, polecam przygotować sobie dodatkowo picie, np. mleko lub herbatę
6. Smacznego :)
Dodaj komentarz